“Jo no puc renunciar al més primari. La terra és la vida i és la mort, és un tot; també hi ha un factor còsmic”.
Josep Guinovart
El Monestir de Sant Feliu de Guíxols, del 31 de juliol al 17 d’octubre de 2021, presenta la mostra centrada en l’obra de Josep Guinovart,”Univers Guinovart”, i recull una seixantena d’obres, entre pintura, escultura, gravat, serigrafies i altres disciplines en una nova exposició de luxe, en un espai extraordinari, amb un artista excepcional.
La mostra és un univers traçat des de dues geografies: la primera planta dedicada a una geografia física, indagant les arrels tel·lúriques que nodreixen la sensibilitat vers un món convuls, però també un món de somni, d’esperança, o de regeneració. Hi ha tres sales centrades en obres que parlen de la terra, del mar i del camp, Guinovart és un artista amb arrels de terra i de mar. Una de les més destacades és un cercle amb palla incrustada en què l’artista volia representar el simbolisme de l’era en el món rural. «L’era és on comença i acaba el blat, un lloc de trobada i on es fan festes».
La segona planta explora una geografia humana, perfila un recorregut més introspectiu, fent de pont amb la visió que té Guinovart de l’art “com un projecte, un esbós inacabat, una aproximació al desig, un mer intent, l’intent d’agafar l’aigua amb un sedàs”. Els paisatges de l’ànima i les ànimes dels paisatges ens conduiran per un viatge insòlit a través de l’Univers Guinovart.
El trasllat del pintor a Agramunt durant la Guerra Civil el va colpir de per vida i la seva obre és un gran homenatge a tot aquest període. Per això en bona part de les creacions de l’artista hi ha representat un cercle en simbolisme a la vida a pagès, a banda de terra, fang, fusta, el blat és un dels elements simbòlics i importants en la seva obra.
“Anàvem descalços pels rostolls, vivíem en contacte directe amb la natura”
I no es podia obrir d’altra manera la mostra que amb una immensa paleta-pala, transformada en una eina de camp.
He de dir que encara no em puc treure del cap els magnífics i, molt personals, blaus i terres que predominen en la seva obra. És una mostra extraordinària que vaig tenir el plaer de poder visitar amb el meu amic i artista Pascuti. Admirar el treball d’un artista com Guinovart de la mà d’altre artista et porta a gaudir doblement de cadascuna de les obres exposades així com poder anar comentant tècniques, i gaudint de les textures, restolls, fragments de vidre simulant estels, centenars de closques d’ou formant una exquisida composició…
Hi ha un quadre que em va impactar i emocionar, Brotxa i Bandera, Guinovart utilitza un objecte quotidià per representar-lo en el quadre, així vol fer un homenatge a l’ofici de pintor de parets, que el mateix artista havia practicat i al que la seva família, al taller familiar, s’hi havia dedicat. És una obra en la qual l’artista convida a la mateixa paret a formar part del seu discurs plàstic posant en relleu la importància d’aquests pintors de parets.
“El meu pare era daurador d’imatges i els meus oncles eren pintors de parets, molt vinculats a l’ofici. Vaig viure des d’un inici envoltat de materials, colors, eines i taulons, un fet que ja va originar una inquietud en mi. L’ofici determinava una consciència molt oberta, solidària”. Josep Guinovart
Una sorprenent mostra per gaudir-la i d’obligada visita.