c.freixas

art i disseny

  • inici
  • c.freixas
  • galeria
    • vida animal
      • … a la carta (comandes)
    • sobre paper
    • sobre tela
    • arxiu
    • gràfica
  • la musa
  • exposicions
  • contacte
  • diari
  • CA
    • ES

20 de setembre de 2021 By cristin@

Univers Guinovart

Paleta-Pala
Paleta Pala – Joan Guinovart

“Jo no puc renunciar al més primari. La terra és la vida i és la mort, és un tot; també hi ha un factor còsmic”.
Josep Guinovart

El Monestir de Sant Feliu de Guíxols, del 31 de juliol al 17 d’octubre de 2021, presenta la mostra centrada en l’obra de Josep Guinovart,”Univers Guinovart”, i recull una seixantena d’obres, entre pintura, escultura, gravat, serigrafies i altres disciplines en una nova exposició de luxe, en un espai extraordinari, amb un artista excepcional.

La mostra és un univers traçat des de dues geografies: la primera planta dedicada a una geografia física, indagant les arrels tel·lúriques que nodreixen la sensibilitat vers un món convuls, però també un món de somni, d’esperança, o de regeneració. Hi ha tres sales centrades en obres que parlen de la terra, del mar i del camp, Guinovart és un artista amb arrels de terra i de mar. Una de les més destacades és un cercle amb palla incrustada en què l’artista volia representar el simbolisme de l’era en el món rural. «L’era és on comença i acaba el blat, un lloc de trobada i on es fan festes».

La segona planta explora una geografia humana, perfila un recorregut més introspectiu, fent de pont amb la visió que té Guinovart de l’art “com un projecte, un esbós inacabat, una aproximació al desig, un mer intent, l’intent d’agafar l’aigua amb un sedàs”. Els paisatges de l’ànima i les ànimes dels paisatges ens conduiran per un viatge insòlit a través de l’Univers Guinovart.

El trasllat del pintor a Agramunt durant la Guerra Civil el va colpir de per vida i la seva obre és un gran homenatge a tot aquest període. Per això en bona part de les creacions de l’artista hi ha representat un cercle en simbolisme a la vida a pagès, a banda de terra, fang, fusta, el blat és un dels elements simbòlics i importants en la seva obra.

“Anàvem descalços pels rostolls, vivíem en contacte directe amb la natura”

I no es podia obrir d’altra manera la mostra que amb una immensa paleta-pala, transformada en una eina de camp.

He de dir que encara no em puc treure del cap els magnífics i, molt personals, blaus i terres que predominen en la seva obra. És una mostra extraordinària que vaig tenir el plaer de poder visitar amb el meu amic i artista Pascuti. Admirar el treball d’un artista com Guinovart de la mà d’altre artista et porta a gaudir doblement de cadascuna de les obres exposades així com poder anar comentant tècniques, i gaudint de les textures, restolls, fragments de vidre simulant estels, centenars de closques d’ou formant una exquisida composició…

Hi ha un quadre que em va impactar i emocionar, Brotxa i Bandera, Guinovart utilitza un objecte quotidià per representar-lo en el quadre, així vol fer un homenatge a l’ofici de pintor de parets, que el mateix artista havia practicat i al que la seva família, al taller familiar, s’hi havia dedicat. És una obra en la qual l’artista convida a la mateixa paret a formar part del seu discurs plàstic posant en relleu la importància d’aquests pintors de parets.

“El meu pare era daurador d’imatges i els meus oncles eren pintors de parets, molt vinculats a l’ofici. Vaig viure des d’un inici envoltat de materials, colors, eines i taulons, un fet que ja va originar una inquietud en mi. L’ofici determinava una consciència molt oberta, solidària”. Josep Guinovart

Una sorprenent mostra per gaudir-la i d’obligada visita.

  • IMG-5891
  • Paleta-Pala
    IMG-5851
  • Univers Guinovart 4
    IMG-5850
  • Univers Guinovart 20
    Univers Guinovart 20
  • Univers Guinovart 16
    Univers Guinovart 16
  • Univers Guinovart 5
    Univers Guinovart 5
  • Univers Guinovart 2
    IMG-5854
  • Univers Guinovart 1
    IMG-5858
  • Univers Guinovart 11
    Univers Guinovart 11
  • Univers Guinovart - La barca
    Univers Guinovart - La barca
  • Univers Guinovart 3
    Univers Guinovart 3
  • Univers Guinovart 18
    Univers Guinovart 18
  • Univers Guinovart 8
    Univers Guinovart 8
  • Univers Guinovart 14
    Univers Guinovart 14
  • Univers Guinovart 13
    Univers Guinovart 13
  • Univers Guinovart 15
    Univers Guinovart 15
  • Univers Guinovart 10
    IMG-5882
  • Univers Guinovart 6
    Univers Guinovart 6
  • Univers Guinovart 9
    Univers Guinovart 9
  • Univers Guinovart - El Bosc
    Univers Guinovart - El Bosc
  • Univers Guinovart - Brotxa i Bandera
    Univers Guinovart - Brotxa i Bandera
  • Univers Guinovart 7
    Univers Guinovart 7
  • Univers Guinovart 17
    Univers Guinovart 17

2 d'agost de 2021 By cristin@

La paleta…

Paleta de Van Gogh
Paleta de Van Gogh

“…agraïm a la paleta el plaer que ens proporciona… ella és en si una “obra” més bella que moltes obres d’art.”
Vasili Kandinski

La meva paleta, univers de colors, petit tresor creador de formes, il·lusions, llum, atmosferes, línies, taques, volum, espai, moviment, textures, somnis, històries, la veritable essència de la pintura. Utilitzo una paleta de colors molt acadèmica i clàssica, formada per colors freds, amb les gammes de blau i el seu efecte d’allunyar i per colors càlids, gammes de taronja, que tenen l’efecte d’apropar tant espacialment com emocionalment, els meus colors:

Groc llimona, groc cadmi, taronja cadmi, vermell cadmi, carmí de garança (m’agrada aquest nom) carmí violaci, ocre groc, siena natural, siena torrat, blau ultramar, blau cyan, verd maragda, verd cinabri, blanc i negre.
És una paleta de 15 colors que amb la barreja dels quals surten incomptables tonalitats. Normalment els acabo utilitzant tots encara que estigui pintant una blanca natura morta. També he de dir que no m’agraden els colors com surten del seu tub, són bonics, però prefereixo els colors tranquils (relaxats els hi dic jo) per la qual cosa sempre neutralitzo la intensitat que li dóna nom al seu color i la converteixo en el meu color. Sovint penso que per utilitzar colors directes, aquells que tenen nom propi, cal força, seguretat i decisió. Aquests colors amb mi perden el seu caràcter i passen a tenir el meu.

La paleta de la imatge correspon a un dels grans mestres de la pintura, pels colors i textures, pel caos i la mescla ràpida de color a partir de quatre colors: verd i taronja a dalt, blanc i blau a baix i perquè observant-la podria perfectament ser una de les seves obres, segur que heu endevinat de qui es tracta… doncs si, és la paleta del meu admirat Vincent Van Gogh.

29 de juliol de 2021 By cristin@

Avui fa 131 anys…

Van Gogh
Mural-Mosaic al Museu Van Gogh, Amsterdam

“I, el pla per a la meva vida és fer pintures i dibuixos, tantes i tan bé com pugui, llavors, quan la meva vida s’acabi, no espero marxar de cap altra manera que mirant enrere amb amor i melangia i pensant, oh les pintures que hauria fet!”
… Sempre teu, Vincent
(Nieuw-Amsterdam, 11 novembre 1983.
Carta a Theo, 405)

Avui, 29 de juliol de 2021, fa 131 anys de la mort de Vincent Van Gogh. En Vincent va ser enterrat a Auvers el 30 de juliol de 1890, deixant un llegat de més de 850 pintures i quasi 1300 obres en paper. Mai hagués pogut imaginar que les seves pintures, dibuixos i cartes després de 131 anys siguin tan importants pel món de l’art i admirades per milions de persones a tot el món.

Les causes de la seva mort no estan clares, la versió oficial i que corrobora el Museu Van Gogh, és que el 27 de juliol de 1890, va entrar en un camp de blat i es va disparar un tret al pit amb una pistola (que mai es va trobar). L’artista, ferit, va tornar a la seva habitació de l’Auberge Ravoux. Theo va córrer de París a Auver-sur-Oise i va ser present quan el seu germà va morir per les seves ferides el 29 de juliol.
Però, recentment, i treballant en col·laboració amb el Museu Van Gogh d’Amsterdam, Steven Naifeh i Gregory White Smith, graduats per la Harvard Law School, han tingut accés a material inèdit, incloent-hi correspondència familiar desconeguda fins ara i, en la biografia publicada sobre el geni, ofereixen un inesperat relat sobre les circumstàncies de la seva mort que donen un tomb a les teories que hi ha hagut fins ara i que a mi em sembla molt més convincent.

Amb una vida plena de pobresa, geni i melancolia, un dels pintors favorits del món contemporani, es va acomiadar amb el mateix pessimisme que el va acompanyar durant gran part de la seva existència i li va dir al seu germà Theo que el tenia als seus braços: “La tristesa durarà per sempre” les seves últimes paraules van ser: “M’agradaria poder morir així”.
Quan Vincent va morir als braços del seu germà, Theo va dir en holandès: “El seu pinzell ha estat al servei del seu Esperit”.

VINCENT VAN GOGH va morir a les 01.30 am del 29 de juliol de 1890 però la seva obra és eterna.

22 de juliol de 2021 By cristin@

Desde la finestra 2

“Una pintura requereix una mica de misteri, algunes imprecisions i fantasia”
Edgar Degas

Següent treball de la sèrie “des de la finestra”, aquest cop l’escenari ens atrapa en un ambient misteriós i màgic, mentre les valls neden en mars de boira, un cel taronjós de capvespre lluita entre desfermar la tempesta o donar pas a la calma crepuscular.

Paleta tenyida de blaus verdosos per donar llunyania a les muntanyes fins a arribar als primer plans on els verds tímidament agafen protagonisme, mentre que al cel, els núvols grisos deixen pas a pinzellades plenes de color i lluminositat amb colors taronges cadmis i grocs.

Oli sobre lli, 40×40

22 de juliol de 2021 By cristin@

Des de la finestra 1

“La bellesa de les coses existeix en l’esperit de qui les contempla”
David Hume

Des de la finestra contemplo l’espectacle que dia a dia i en forma de preciós regal em regala la natura, els meus ulls àvits de bellesa i pau, cerquen les formes de llum i colors que amb pinzells màgics i tints d’impossible reproducció, ens ofereix. Quina prodigiosa paleta, quin empetitiment.

Aquesta obra és la primera d’una sèrie sobre el mateix tema en la qual aniran canviant els colors segons es desperti el dia, matins emboirinats, càlids capvespres, cels amenaçadors, dies de llum i vida.

Tinc previst que la sèrie es compongui de 6 treballs, 3 amb colors càlids (on imperin taronges, grocs, verds tacats d’aquestes llums i 3 amb colors freds (els blaus donaran pas a boscos tenyits d’aquest color i els cels prendran les regnes de dies més freds)

Començo amb el primer de la sèrie, 40×40 pintat a l’oli, amb el Montseny presidint l’escena, un bell crepuscle, ple de núvols amenaçadors.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Next Page »

copyright © 2022 · c.freixas - design/development cristina freixas