“I, el pla per a la meva vida és fer pintures i dibuixos, tantes i tan bé com pugui, llavors, quan la meva vida s’acabi, no espero marxar de cap altra manera que mirant enrere amb amor i melangia i pensant, oh les pintures que hauria fet!”
… Sempre teu, Vincent
(Nieuw-Amsterdam, 11 novembre 1983. Carta a Theo, 405)
Avui, 29 de juliol de 2021, fa 131 anys de la mort de Vincent Van Gogh. En Vincent va ser enterrat a Auvers el 30 de juliol de 1890, deixant un llegat de més de 850 pintures i quasi 1300 obres en paper. Mai hagués pogut imaginar que les seves pintures, dibuixos i cartes després de 131 anys siguin tan importants pel món de l’art i admirades per milions de persones a tot el món.
Les causes de la seva mort no estan clares, la versió oficial i que corrobora el Museu Van Gogh, és que el 27 de juliol de 1890, va entrar en un camp de blat i es va disparar un tret al pit amb una pistola (que mai es va trobar). L’artista, ferit, va tornar a la seva habitació de l’Auberge Ravoux. Theo va córrer de París a Auver-sur-Oise i va ser present quan el seu germà va morir per les seves ferides el 29 de juliol.
Però, recentment, i treballant en col·laboració amb el Museu Van Gogh d’Amsterdam, Steven Naifeh i Gregory White Smith, graduats per la Harvard Law School, han tingut accés a material inèdit, incloent-hi correspondència familiar desconeguda fins ara i, en la biografia publicada sobre el geni, ofereixen un inesperat relat sobre les circumstàncies de la seva mort que donen un tomb a les teories que hi ha hagut fins ara i que a mi em sembla molt més convincent.
Amb una vida plena de pobresa, geni i melancolia, un dels pintors favorits del món contemporani, es va acomiadar amb el mateix pessimisme que el va acompanyar durant gran part de la seva existència i li va dir al seu germà Theo que el tenia als seus braços: “La tristesa durarà per sempre” les seves últimes paraules van ser: “M’agradaria poder morir així”.
Quan Vincent va morir als braços del seu germà, Theo va dir en holandès: “El seu pinzell ha estat al servei del seu Esperit”.
VINCENT VAN GOGH va morir a les 01.30 am del 29 de juliol de 1890 però la seva obra és eterna.